• Gratis verzending bij besteding vanaf € 15
  • Voordelig online shoppen!

Past mijn pasgeboren baby de gewone luiers of heb ik newborn luiers nodig?
Een pasgeboren baby die niet te vroeg geboren is of om een andere reden een te laag geboortegewicht heeft, past meestal gewoon in de standaard luier. Houd er wel rekening mee dat een pasgeboren baby nog erg klein is en dat er veel verschil zit in de bouw van ieder afzonderlijk kindje, waardoor de de kans bestaat dat de gewone luier soms nog niet helemaal goed aansluit. Dit is een kwestie van tijd, probeer in het in dat geval na een paar weekjes nog eens. De newborn luiers zijn wat dat betreft veel ‘slanker’ qua pasvorm, hierdoor sluiten ze meteen vanaf de geboorte mooi aan, maar ze zijn niet groot genoeg verstelbaar om echt lang te dragen, speciaal voor de eerste maandjes dus.

 

Wat is -behalve de slankere pasvorm- het verschil tussen de newborn-luiers en de gewone luiers?
Eigenlijk niets, behalve dat ze een pasgeboren baby vaak beter passen. Gemiddeld passen de gewone luiers vanaf 3,5 a 4 kilo, maar is je kindje slank gebouwd dan kan het ook een paar weken duren voordat de luiers echt goed passen, dan moet er nog net een laagje spek op de beentje komen. Rond de buik passen de gewone luiers eigenlijk altijd meteen, maar soms komt het voor dat de elastieken bij de beentjes de eerste weken nog nét niet lekker aansluiten. Wacht in dat geval een week of 2 probeer het dan nog eens, pasgeboren baby’s groeien ontzettend hard en het duurt niet lang voordat de beentjes wel stevig genoeg zijn om de luier goed te laten passen. Je kindje draagt nog zo lang luiers dat wasbare luiers nog steeds de investering dubbel en dwars waard zijn, ook als ze toch niet meteen goed passen.

 

Hoeveel luiers gebruik ik ongeveer per dag?
Gewoonlijk verschoon je je baby voor of na iedere voeding. De eerste weken drinken de meeste baby’s zo’n 8 keer per etmaal, bij borstvoeding vaak nog iets meer. Bij borstvoeding hebben baby’s ook bijna iedere luier een poepluier, dus dan moét je ook echt verschonen. Met 20 luiers of binnenbroekjes red je het de eerste paar weken dus nét, als je veel wast. Gelukkig gaan de meeste baby’s al snel minder vaak drinken en rond een maand of 3 zitten de meeste baby’s op zo’n 5 voedingen per dag en verschoon je dus ook -een poepluier tussendoor daargelaten- zo’n 5 keer per dag.
De overbroekjes van het 2-delig systeem kun je in principe een hele dag gebruiken en hoeft dus niet bij elke verschoning ook vervangen te worden, aan 5 overbroekjes heb je genoeg.

 

Zijn de luiers ook geschikt voor ’s nachts, ook als het kindje ouder wordt?
Ja, de luiers zijn zeker geschikt voor ’s nachts. Als je kindje echt ouder wordt en het klokje rond gaat slapen, is het echter wel aan te raden om, bij het 1-delig systeem, extra boosters te gebruiken, bij voorkeur die van bamboe of de combinatieboosters.

 

Kan ik de luiers wassen met mijn eigen wasmiddel en bij gewone/andere was?
Je kan de luiers met je eigenwasmiddel wassen, maar beter is een fijnwasmiddel. Je kan de luiers ook gewoon meewassen met andere was (mits je dat niet ‘vies’ vind). De boosters kun je af en toe eens apart wassen op 60 graden (de luiers mogen niet heter dan 40 graden worden gewassen, alleen als het echt nodig is om de luiers te strippen) met een witwasmiddel. Gebruik in ieder geval GEEN wasverzachter, dit laat een vettig laagje achter op de boosters en luiers waardoor het absorberend vermogen verminderd.

 

Als mijn baby geplast of gepoept heeft, moet ik dan de hele luier vervangen of alleen de booster/binnebroekje?
(1-delig systeem)
Je stopt de booster in een opening aan de achterkant van de luier, dus als de boosters nat zijn is de luier dat ook. Nu is het wel zo dat het laagje microfleece waarvan de binnenzijde van de luier gemaakt is bijna geen vocht vasthoudt, de boosters trekken het vocht als het ware door dat laagje heen, het microfiber laagje is alleen voor het draagcomfort. Als je kindje alleen geplast heeft zou je dus ook alleen de booster kunnen vervangen, met een poepluier moet echt meteen heel de luier in de was want dan is de binnenzijde van de luier natuurlijk vies.
(2-delig systeem)
Bij het 2-delige systeem gaat het overbroekje in principe de hele dag mee, je hoeft dus alleen het binnenbroekje te vervangen en eventueel het inlegvelletje.

 

Hoe lang duurt het drogen van de luiers ongeveer?
(1-delig syteem) 
De droogtijd van de luiers zelf is misschien maar een uurtje, de buitenkant is van een niet-waterdoorlatend materiaal gemaakt (anders zouden de luiers natuurlijk lekken) en de binnenkant van een laagje microfleece, dit neemt ook bijna geen water op. De boosters hebben een iets langere droogtijd, afhankelijk van de temperatuur, wel of geen zon, veel of weinig wind. Als je de boosters van het 1-delig systeem ’s ochtends ophangt zijn ze ’s avonds altijd droog, soms dus nog wat sneller bij lekker weer.
(2-delig syteem) De binnenbroekjes van het 2-delig systeem hebben een langere droogtijd, omdat deze gemaakt zijn van meer absorberend materiaal. De binnenbroekjes zijn meestal na 24 uur droog. De overbroekjes zijn binnen een paar uur droog.

 

Blijven er geen vlekken zichtbaar in de luiers na langer gebruik?
Soms wel, maar hang de luiers een dagje te drogen in de stralende zon en alle vlekken verbleken (als sneeuw voor de zon..). In de winter soms wat lastiger, maar ook wat oudere vlekken verdwijnen alsnog als je de luiers op een zonnige dag buiten hangt.

 

Hoe lang gaan de luiers mee? Moet ik voor een tweede kindje in de toekomst een nieuw pakket bestellen?
Als je je netjes aan de wasvoorschriften houdt dan gaan de luiers zeker lang genoeg mee voor een 2e kindje!

 

De luier van mijn kindje is soms al na 2 uur doorweekt, doe ik iets fout?
(1-delig systeem) 
Nee, je doet niets fout! Wasbaar luieren is voor veel mensen nieuw en zoals met alle nieuwe dingen is het, zeker in het begin, uitproberen wat het beste werkt voor jou en jouw kindje. Onze luiers die uit 1 deel bestaand worden standaard geleverd met 1 microfiber booster. Voor jonge kindjes en/of kleine plasjes is zo’n booster prima geschikt, maar wanneer je kindje meer of vaker gaat plassen zul je merken dat je behoefte hebt aan beter absorberende materialen. Om deze reden verkopen wij nog 4 soorten boosters.
Microfiber booster: absorbeert snel maar weinig
Bamboe booster 3-lagen: Absorbeert veel maar wel langzaam.
Combinatiebooster 3-lagen: Bij deze booster zijn de buitenste lagen van microfiber en de binnenste laag van bamboe, deze booster absorbeert dus snel en veel.
Combinatiebooster 5-lagen: Bij deze booster zijn de buitenste lagen van microfiber en de binnenste lagen van bamboe. Het verschil met de 3-laagse booster is dat er meer lagen binnen in zijn.
Combinatiebooster 5-lagen houtskool: Deze booster is hetzelfde als de gewone 5 laags combinatiebooster, alleen zijn de buitenste lagen voorzien van houtskool, hierdoor absorberen ze meer nare luchtjes.
Door de verschillende boosters met elkaar te combineren verleng je de absorptieduur van de luier aanzienlijk! Al onze boosters zijn dun genoeg om er 2 van in de pocket van de luier te stoppen, zonder dat de luier te dik wordt tussen de beentjes. Probeer bijvoorbeeld eens een extra bamboe inlegger voor overdag, en ’s nachts een combinatie van een bamboe inlegger samen met een bamboe-microfiber inlegger: Gegarandeerd dat je kindje niet meer doorlekt!

(2-delig syteem)
Het binnenbroekje van het 2-delig systeem wordt al snel vochtig, dit komt omdat het vocht zich verspreid door de luier. Mocht je kindje dit onprettig vinden kan je proberen een stukje fleece aan de binnenkant van het binnenbroekje te leggen. Dit laat het vocht door en droogt snel waardoor de billetjes droog aan voelen.

Wel willen we je er even op wijzen dat het normaal is dat de luier iets vochtig aanvoelt wanneer je kindje er in heeft geplast, stoffen luiers bevatten immers niet de chemische middelen die wegwerpluiers bevatten en die vocht meteen omzetten in een droge substantie. Een beetje vocht kan ook absoluut geen kwaad, doordat onze luiers goed ademend zijn heeft je kindje hier geen last van en zal het in veel gevallen ervoor zorgen dat ze zelfs iets sneller dan gemiddeld zindelijk worden, dat is dan weer mooi meegenomen! Heb je vragen of wil je advies over (het gebruik van) de verschillende soorten boosters of luiers, neem dan gerust contact met ons op!

 

De luier lekt langs de randen of bij de buik/rug.
Hiervoor verwijzen we u naar de aparte pagina over lekkage.