Lekkage?

Veel mensen die wasbare luiers voor het eerst proberen, lopen al snel tegen lekkage aan. Dit geldt voor onze luiers net zo goed als voor de dure luiers van A-merken. Helaas denkt men vaak dat dit aan de kwaliteit van de luiers ligt, maar niets is minder waar. De wasbare luier van nu is voor de meeste mensen een nieuw principe, en zoals bij alle nieuwe dingen loont het de moeite om het even de tijd te geven. Je moet even wennen, even handig worden, even leren hoe je met de wasbare luiers uit de voeten kan. Omdat wij graag willen dat jou poging tot wasbaar luieren slaagt en je uiteindelijk niet anders meer zou willen, geven we hier een paar gouden tips en belangrijke zaken waar je op dient te letten om lekkage te voorkomen.

 

Bij het aantrekken: 

De eerste stap in het voorkomen van lekkage, is zorgen dat je de luier op de juiste manier aantrekt. Hierbij zijn een aantal punten van belang waar je goed op moet letten. Zorg ten eerste dat je de luier aan de achterkant voldoende hoog neerlegt, dus onder het ruggetje van je kindje. Zeker bij baby’s mag de luier echt wel een eindje boven de navel rondom het lijfje zitten. Dit geldt voor het gebruik van het 1-delig en het 2-delig systeem.

Bij het sluiten van de luier zorg je er voor dat het onderste drukkertje op de vleugels die aan de achterzijde zitten, op het speciale ‘heupdrukkertje’ aan de voorkomt terecht komt. Zo sluit de luier op de strakste manier rond de beentjes van je kindje. Let er bij jongetjes op dat het piemeltje netjes recht naar beneden ligt, ligt hij helemaal naar links of naar rechts dan wil de luier nog wel een te snel te nat worden aan die kant en dus gaan lekken. Nadat je de heupdrukkertjes hebt gesloten kun je ook de bovenste rij drukkertjes vastklikken op de punten die het beste aansluiten voor de omvang van je kindje’s buik.

Kijk hierna hoe de luier aansluit rond de beentjes, door de beentjes van je kindje iets op te tillen. Is er nog veel ruimte tussen het been en de elastieke rand van de luier? Stel dan de 3 drukkers aan de voorkant die de ‘hoogte’ van de luier bepalen een tandje strakker in. Zo trek je de luier als het ware in het kruis een stukje aan.

1-Delig systeem:
Controleer tenslotte of nergens de witte binnenstof van de luier zichtbaar is. De witte binnenstof is -logischerwijs- niet waterdicht en moet dus altijd onder de waterdichte buitenkant van de luier verdwijnen. De witte binnenstof steekt het vaakst uit aan de achterkant van de luier, ter hoogte van de rug van je kindje. Zie je hier een randje witte stof lopen, stop deze dan een stukje terug zodat het rugelastiek van de waterdichte buitenkant er goed overheen valt. Controleer dit ook rond de beentjes van je kindje en bij de buik. Wanneer de witte stof overal netjes omsloten wordt door de waterdichte buitenlaag, weet je zeker dat de luier niet door zal lekken!

2-Delig systeem:
Controleer of het binnenbroekje volledig onder het overbroekje zit. Is dit niet het geval, heeft u binnen korte tijd lekkage. Dit is omdat het binnenbroekje volledig gemaakt is van absorberend bamboevezel en dus in zijn geheel nat word. Steekt er dus een stukje van het binnenbroekje uit, krijgt je kindje natte kleding.
Het binnenbroekje steekt het vaakst uit bij de rug. Trek dus het overbroekje ver genoeg omhoog zodat elke millimeter van het binnenbroekje bedekt is. Controleer dit ook bij de beentjes en de buik.

Bovenstaande uitleg lijkt op het eerste gezicht misschien een enorme waslijst waardoor je heel lang bezig bent met verschonen, maar in de praktijk is dat gelukkig niet zo. Heb je de checklist eenmaal in je hoofd, dan loop je deze punten zonder er bij na te denken na en verschoon je een wasbare luier net zo snel als een wegwerpluier.

 

Bij het wassen: 

De eerste absolute no-go wat betreft het wassen van de luiers is wasverzachter. Voel maar eens wat er gebeurt als je een beetje wasverzachter tussen je vinger wrijft, er ontstaat een glad laagje, een filmpje, over je huid. Ditzelfde doet wasverzachter bij de absorberende stoffen van de boosters én de luiers. Komt er vervolgens vocht op de stof, dan zorgt het laagje wasverzachter ervoor dat het vocht grotendeels wordt afgestoten. Gevolg: lekkage. Gebruik dus geen wasverzachter, en een minimale hoeveelheid wasmiddel. De benodigde hoeveelheid wasmiddel zoals aangegeven op de verpakking, is veel te veel. Een paar theelepeltjes is ruim voldoende om de luiers schoon en fris te krijgen.

Ook teveel wasmiddel kan uiteindelijk leiden tot lekkage, doordat wasmiddelresten zich ophopen tussen de absorberende vezels van de stoffen. Om dit proces ongedaan te maken, is het raadzaam te luiers eens in de zoveel tijd, bijvoorbeeld 1 keer in de 6 maanden, te strippen. Strippen zorgt ervoor dat alle restjes wasmiddel, die het absorberende vermogen van de stoffen verstoren, weggehaald worden. Strippen doe je door de luiers eerst een keer op 60 graden te wassen ZONDER wasmiddel. Daarna was je de luiers nog een keer op 60 graden, met een heel klein beetje afwasmiddel of een blokje voor de vaatwasser in de trommel. Dit zorgt ervoor dat de resten wasmiddel, die zich ophopen in de vorm van een vettig laagje, verdwijnen. Afwasmiddel en vaatwastabletten ontvetten natuurlijk. Hierna was je de luiers een derde en laatste keer, weer op 60 graden en weer zonder wasmiddel. Gebruik een programma met zoveel mogelijk water, zodat je zeker weet dat alle resten afwasmiddel verdwenen zijn. Droog de luiers vervolgens het liefst in de zon, de uv-straling zorgt ervoor dat eventuele hardnekkige vlekken verbleken. Klaar!

 

Te strak? Te los?

Als de wasbare luier te strak is aangetrokken is de kans groot dat de luier gaat lekken aan de randen, de urine wordt dan als ware naar buiten geduwd. Probeer een keer de luier iets losser te zetten en te kijken of het lekkage probleem dan is opgelost.

De wasbare luier kan natuurlijk ook te los zitten, bijvoorbeeld aan het hele prille begin. Als de luier niet goed aansluit kan de urine er langs lekken. Als de luier niet strakker kan, is het raadzaam om nog even een paar weken te wachten met wasbaar luieren.

 

Te strakke overkleding

Een strakke romper of broek kan precies hetzelfde veroorzaken als een luier die te strak is aangedaan. Kijk daarom bij het aantrekken van de romper of broek of deze niet te strak over de luier heen zit, is dit wel het geval zal de urine naar buiten lekken via de randen.
Een lossere romper of broek en het probleem is opgelost.