Bewaren & Wassen

De luiers bewaren.. 

Je kunt de gebruikte luiers of binnenbroekjes en overbroekjes op 2 manieren bewaren, het is maar net wat je zelf prettiger vind. Het inlegvelletje met hierop eventueel ontlasting spoel je bij beide manieren natuurlijk eerst door de wc.

Bij de eerste manier bewaar je de luiers of binnenbroekjes droog in een (luier)emmer of grote wetbag. Zorg ervoor dat je de emmer nooit luchtdicht afsluit, hierdoor kunnen de luiers gaan broeien waardoor er schimmels kunnen ontstaan. Naast het feit dat deze schimmels natuurlijk erg ongezond zijn, zorgen ze ook voor vlekken die je niet meer uit de stof krijgt. Erg zonde dus!

Bij de tweede manier bewaar je de luiers of binnenbroekjes nat, in een (luier)emmer met een flinke laag water en eventueel een scheutje wasmiddel. Bij deze manier mag je de emmer wel afsluiten, het water zorgt ervoor dat er veel minder snel schimmels gaan groeien. Welke manier je ook kiest, het is hoe dan ook aan te raden niet te lang te wachten met het wassen van de gebruikte luiers, dat is wel zo fris en je hebt meteen weer een schoon voorraadje liggen! De overbroekjes van het 2-delig systeem kunnen een hele dag mee, deze hoeven niet elke verschoning vervangen te worden.

Ben je onderweg, op visite of gaat je kindje naar een oppas, kinderdagverblijf of gastouder? Schaf dan één van onze handige wetbags aan. Dit zijn waterdichte, lekvrije tassen om gebruikte en ongebruikte luiers onderweg in te bewaren. Handig in 1 zakje. Haal bij thuiskomst de gebruikte luier wel uit de kleine wetbag en bewaar deze bij de andere gebruikte luiers.

 

De luiers wassen.. 

Als je gaat wassen, zorg je dan bij het 1-delig systeem dat de boosters uit de pocket van de luier gehaald zijn, hierdoor wordt alles veel beter schoon en droogt het straks ook sneller. Je kan de booster al uit de luier halen voordat je deze in de luieremmer gooit, maar ook pas wanneer je de luiers in de wasmachine doet; wat je zelf handig vind.

Was het geheel op 40 graden met een heel klein beetje fijnwasmiddel, minder dan je voor een gewone was zou gebruiken. Hoe meer wasmiddel je gebruikt, hoe groter de kans dat er restjes achterblijven in de vezels van de stof, waardoor de absorptie op de lange duur achteruit gaat. Heeft je wasmachine een programma waarbij er extra gespoeld wordt of de machine extra water gebruikt, kies dan voor dit programma. Ook extra spoelen/water zorgt er namelijk voor dat er minder restjes wasmiddel in de luiers of overbroekjes en boosters of binnenbroekjes achterblijven. Gebruik géén wasverzachter, dit verpest de absorptie!

Hang het geheel te drogen aan de waslijn. Tip: zit er onverhoopt toch een vlek in de luier of het binnenbroekje, hang deze dan buiten te drogen in de zon, je zult zien dat de vlek zo verdwenen is!