• Gratis verzending bij besteding vanaf € 15
  • Voordelig online shoppen!

Beginnen

Voordat je begint.. 

Als je de nieuwe, verse luiertjes binnen krijgt, dien je ze eerst goed te wassen voordat je ze gaat gebruiken. De stoffen waarvan de luier is gemaakt zijn behandeld geweest om ze goed te kunnen bewerken. Er kunnen nog restjes van deze middelen in de luier aanwezig zijn, wat de absorptie niet ten goede komt en bovendien minder prettig kan zijn voor het huidje van je baby. De boosters en pocketluiers  (haal de booster uit de luier) of binnenbroekjes laat je eerst een nachtje weken in ruim, lauwwarm water. Daarna was je ze, samen met de  overbroekjes, op 40 graden met een extra spoelprogramma en zonder wasmiddel. Hierna was je ze nog een keer op een normaal programma en met een klein beetje fijnwasmiddel. Hang de boosters en pocketluiers of binnenbroekjes en overbroekjes te drogen aan de waslijn, doe ze niet in de droger! Hierdoor slijt het materiaal sneller. Gebruik ook nooit wasverzachter wanneer je de boosters en pocketluiers of de overbroekjes en binnenbroekjes wast, wasverzachter legt namelijk een laagje om het materiaal waardoor dit niet meer goed kan absorberen. Als de luiers of overbroekjes en boosters of binnenbroekjes droog zijn, zijn ze klaar voor gebruik!

 

De luier aandoen..

1-delig: Voordat je een luier bij je kindje aan gaat doen, stop je 1 of meerdere boosters in de zogenaamde ‘pocket,’ dat is de opening aan de achterzijde van de luier. Zorg dat de booster netjes recht in de pocket ligt, dat is comfortabeler voor je kindje. Je kunt ook meer dan 1 booster gebruiken, hoe meer lagen je in de luier stopt, hoe meer vocht deze kan vasthouden. Meer dan 2 boosters gebruiken wordt echter niet aangeraden, anders heeft je kindje zo’n grote ‘prop’ stof tussen zijn of haar beentjes, maar dit is persoonlijk.

Als de booster op z’n plek zit, kun je de luier in principe aandoen. Wij vinden het echter heel handig om ook nog een inlegvelletje te gebruiken. Het inlegvelletje leg je op de binnenzijde van de luier, eigenlijk zoals je een inlegkruisje in een onderbroek legt. Het inlegvelletje laat het vocht door, maar houdt de ontlasting tegen. Omdat het inlegvelletje biologisch afbreekbaar is, kun je deze na gebruik van de luier met de ontlasting door de wc spoelen, waardoor je slechts een natte luier over houd.

2-delig: Bij het 2-delig systeem beginnen we altijd met het aantrekken van het binnenbroekje. Voordat je het binnenbroekje aan gaat doen vinden wij het handig om aan de binnenzijde een inlegvelletje te leggen. Net zoals bij het 1-delig systeem laat het inlegvelletje wel vocht door maar houdt het de ontlasting tegen. Het inlegvelletje is biologisch afbreekbaar en kan dus na gebruik gewoon door de wc gespoeld worden.

Als het inlegvelletje op zijn plek ligt kun je het binnenbroekje aan gaan doen. Het binnenbroekje is volledig verstelbaar om perfect aan te kunnen sluiten rond de buik en de beentjes van je kindje. Zorg ervoor dat het binnenbroekje goed aansluit rond de buik en beentjes, maar zorg dat het niet te strak zit. Vocht dat eventueel langs de randjes wil ontsnappen word tegengehouden door het overbroekje en word dan alsnog opgevangen door het binnenbroekje.

Nu is het tijd om het overbroekje aan te trekken. Dit werkt hetzelfde als het binnenbroekje. Zorg ervoor dat het overbroekje volledig over het binnenbroekje zit. Langs de rug, de buik en de beentjes. Is dit niet het geval kan de luier gaan lekken.  Het overbroekje heeft bij de beentjes een extra “vleugeltje”. Dit gebruik je om over het randje van het binnenbroekje te trekken.

 

De maat verstellen.. 

Zoals je ziet zitten er op de voorzijde van de luier heel veel drukkertjes. Deze drukkertjes zijn bedoeld om de maat van de luier aan te passen aan de grootte van het kindje. De onderste 9 drukkers (3 rijen van 3 drukkers onder elkaar) gebruik je om de hoogte van de luier te verstellen. Laat je deze drukkers los, dan is de luier op z’n grootst. Klik je de bovenste van deze rijen drukkers op de middelste rij, dan staat de luier op maatje M. Klik je de bovenste rij drukkers op de onderste rij, dan heb je maatje S te pakken.

De 2 rijen drukkers bovenaan de luier en op de zijflappen zijn bedoeld om de omvang van de luier aan te passen. Hier gelden geen vooraf bepaalde maten voor, zorg gewoon dat de luier netjes aansluit rond het buikje van je baby en klik de drukkers vast zoals ze op elkaar passen.

 

Hoeveel wasbare luiers heb ik nodig? 

Dat is afhankelijk van hoe vaak je wilt wassen en van de leeftijd van je kindje.

1-delig: Ons advies is om te beginnen met 20 luiers, in de meeste gevallen is dat genoeg als je iedere 2 a 3 dagen een was draait.

2-delig: Ons advies is om te beginnen met 20 binnenbroekjes en 5 overbroekjes. In de meeste gevallen is dit genoeg als je iedere 2 a 3 dagen een was draait. De luiers hoeven trouwens niet per se apart gewassen te worden, zeker wanneer het om alleen plasluiers gaat kunnen deze prima bij de rest van de was, maar ook dit is geheel afhankelijk van je eigen voorkeur. Sowieso zijn de luiers meestal niet erg vies, zeker wanneer je in iedere luier nog een papieren inlegvelletje gebruikt om de ontlasting op te vangen. Dit inlegvelletje kun je dan met ontlasting en al door de wc spoelen, waardoor je alleen een natte luier overhoudt.