Wasbaar vs. Wegwerp

Hoe zit het met de kosten?
De kosten voor merkloze wegwerpluiers zijn ongeveer 50 euro per maand. De leeftijd wanneer een kind gemiddeld zindelijk is, is 2 jaar en 8 maanden. In totaal zou je in deze periode aan wegwerpluiers dus 1600 euro (50 euro x 32 maanden) kwijt zijn. De effen luiers van Wasbare-luier.nl kosten 11,95 per stuk. Stel dat je er 20 koopt, in een compleet pakket met extra boosters, 2 wetbags en 3 rollen inlegvellen a 300 euro. Daarnaast koop je nog regelmatig de inlegvelletjes die je eenmalig gebruikt. 5 Rollen van 100 stuks kosten 49,95 euro, zeg dat je er 7 per dag gebruikt. 32 maanden a 30 dagen = 960 dagen, 7 vellen per dag = 6720 vellen. Daarvoor moet je dus 68 rollen kopen = 679,32 euro. Tel daar de aanschaf van de luiers bij op en je komt op 979,32 euro voor voor 2 jaar en 8 maanden, tegenover 1600 euro voor wegwerp luiers. Je bespaart dus ruim 620 euro. Veel mensen vinden dat je bij dit bedrag nog de kosten voor het gebruik van de wasmachine op moet tellen. De wasbare luiers zijn echter zo klein dat je eigenlijk nooit een volle trommel met alleen maar luiers zult hebben. In plaats daarvan zul je meestal iedere keer een aantal luiers mee wassen met een was die je toch al moest draaien, namelijk kleertjes, spuugdoekjes, beddengoed en natuurlijk je eigen kleren. Je wilt de gebruikte luiers immers ook niet te lang laten liggen.

Hoe zit het met het milieu?
Dat wasbare luiers beter zijn voor het milieu hoeven we denk ik niet eens uit te leggen. Een kind produceert gemiddeld een ton aan afval door alle wegwerpluiers die hij gebruikt. Wasbare luiers kunnen steeds opnieuw gebruikt worden, als je er netjes mee om gaat zelfs wel voor meerdere kinderen. Wil je het milieu nog meer ontlasten, kies dan voor groene stroom om de wasmachine op te laten draaien, tegenwoordig is dit niet zo heel veel duurder dan grijze stroom. Wat wasmiddel betreft kun je kiezen voor een ecologische variant, deze merken zijn echter nog behoorlijk aan de prijs. Een gouden tip waar wij zelf ook met veel succes gebruik van maken, is het maken van je eigen wasmiddel! Ontzettend makkelijk en bovendien goedkoop. Voor meer informatie hierover klik je hier.

De consumentenbond heeft een mooi artikel geschreven over wasbare luiers. Neem eens een kijkje! Consumentenbond artikel.